Ведучі "1+1 Україна" та "1+1 Марафон" поділилися рецептами пасок та планами на Великдень

Ведучі "1+1 Україна" та "1+1 Марафон" про плани на Великдень 2024

Костянтин Грубич, Валентина Хамайко, Наталя Островська та інші ведучі 1+1 media розповіли, які паски готуватимуть на Великдень.

Поділитися:

Костянтин Грубич, ведучий «Сніданку з 1+1»:

Паски пекти не буду. У нас в цьому році була передвеликодня сімейна гастроекспедиція в Печеніжинській громаді Прикарпаття. Назнімали декілька відеороликів (оператор — син Ярослав, надихали донька Влада та дружина Світлана) про приготування великодньої страви: паску Марії Остапʼюк із села Слобода, вуджену домашню ковбаску від Юрія Мотринця, мішанину, складання кошика великого.

Пасок багато не буває. Їхніх рецептур також. Начебто все однаково, але все одно нюансів усіх. Родинний рецепт Марії доволі аскетичний: тут немає родзинок, цукатів, меду і залишків солодкого. Але ці великодні гуцульські хліби максимально автентичні, мабуть, така кількість пекла Палагна з «Тіней забутих предків». Список складників я сфоткав з папірця, до якого заглядала сама Марія Дмитрівна:

  • 1 л теплої води
  • 1 л молока
  • 2 пачки (по 100 г) дріжджів живих
  • 250 г маргарину
  • 10 яєць (окремо збити білки, окремо жовтки)
  • 500 г цукру
  • 6 чайних ложок солі
  • 10 ст. ложок олії
  • Без опари! Зразу місити, бити 2 рази, третій — у бляшки.

Валентина Хамайко, ведуча “Сніданку з 1+1”:

Цього року обов'язково спечу паски за оригінальним стародавнім рецептом, датованим 1863 роком, і який належав київській родині професора Піскорського. В інстаграмі мені написала працівниця музею історії Києва, надіслала цей рецепт, щоб я його спробувала відтворити у себе на кухні. Для “Сніданку” ми його зняли напередодні у мене вдома — вийшла неймовірно смачна паска. 

У неділю, на Великдень, дуже сподіваюсь, що всією родиною підемо до церкви, адже цього року у мене немає телеефіру і ми нарешті зберемося всі разом за святковим столом.

Наталя Островська, ведуча ТСН і 1+1 Марафон

Незмінною традицією на Великдень залишається те, що ми щороку ідемо в церкву святити великодній кошик. Це обов'язково у нас у родині. Я своїми руками жодного разу не пекла паски, але цей рік робитиму. У мене є рецепт від мами — великодні крафіни. Хочу зробити саме їх. Сподіваюся, що вийде.

Для опари:

  • Тепле молоко - 200 мл
  • Цукор - 1 ст. л
  • Сухі дріжджі - 7 г
  • Борошно - 1 ст. л

Для тіста:

  • 1 яйця
  • 2 жовтки
  • Цукор - 100 г
  • Дрібка солі 
  • Вершкове масло - 80 г
  • Борошно - 450 г

Для начинки:

  • Вершкове масло - 60 г
  • Родзинки - 100 г 
  • Цукати - 30-40 г 

Наталя Островська

Опара:

З'єднуємо і перемішуємо тепле молоко, цукор, дріжджі і борошно. Накриваємо плівкою, і даємо настоятися в теплому місці орієнтовно 20 хв.

Тісто:

  1. Яйце та жовтки збиваємо з цукром та сіллю до пишного стану. Продовжуємо збивати та додаємо розтоплене вершкове масло. 
  2. Вливаємо опару, перемішуємо та поступово додаємо просіяне борошно.
  3. Замішуємо тісто лопаткою, потім руками протягом 15 хвилин. Якщо тісто липне до рук, не варто давати більше борошна, краще змастити тісто та руки олією.
  4. Перекладаємо тісто в посудину, змащену олією. Накриваємо харчовою плівкою, та залишаємо в теплому місці на 1,5-2 години.
  5. Готове тісто ділимо на 2 однакові частини і розкочуємо. Змащуємо вершковим маслом (розтопленим, або кімнатної температури) та додаємо родзинки з цукатами.
  6. Скручуємо в рулет, затискаємо край, розрізаємо і скручуємо. 
  7. Перекладаємо крафін у форму, накриваємо харчовою плівкою або рушником і залишаємо в теплому місці на 30-40 хв.
  8. Випікаємо 35-40 хв при температурі 190
  9. Даємо крафіну охолонути, посипаємо цукровою пудрою.

Святослав Гринчук, ведучий ТСН і 1+1 Марафон

Цього Великодня посилено пекти паски доведеться не мені, а моїм родичам та друзям у Львові, бо маємо можливість з дружиною та донькою нарешті відвідати їх на свято, нехай пригощають. Правда, дружина на тижні спекла баранців з тіста, може, прихопимо з собою, аби не з порожніми руками у гості ходити. Пам'ятаю, коли був малий — таких баранців завжди ставили на Великодній стіл.

Зазвичай у Львові у великодню неділю та в обливаний понеділок найкраща атмосфера в Шевченківському гаю, це такий музей-скансен просто неба. Маємо план туди зазирнути на Великдень, а от в понеділок — вже маю бути в столиці, бо ефір. Тому цього року без обливаного понеділка. Щоправда, у час повномасштабної війни його львів'яни, звісно, ​​так активно та гучно і не святкують, як це було раніше. У мирні години це був мій улюблений день з усього пасхального циклу.

Людмила Барбір, ведуча «Сніданку з 1+1» на «1+1 Україна»

Будемо святкувати вдома з сином Тарасом удвох, бо чоловік на службі. З дитинства Великдень для мене – важливе родинне свято. Завжди у велику ніч ми прийшли до церкви та несли великий, дуже гарний кошик зі смаколиками, які перед тим вбирали всю родину. 

Кошик традиційно складаємо так, як завжди складали з мамою. В кошик кладемо не лише паску та писанки, а ще м'ясо, ковбасу, буженину, сир, сало, огірки, помідори, солодощі, пір'ячка зеленої цибулі й часнику, сіль. Також прикрашаємо квітами.

Моя улюблена великодня традиція — це, коли зранку, після великої служби родина приходить додому і на стіл кладуть дві писанки, «золоті» монетки (гроші) і наливають освячену воду. Вважається, хто перший з дітей прокинеться, забирає собі писанку і всі гроші. Але обов'язково потрібно вміти цю водицю – щоб обличчя було.

Святослав Гринчук та Людмила Барбір

Тімур Мірошниченко, ведучий ЖВЛ на "1+1 Україна":

Відповідальні за збереження традицій та приготування пасок у родині все ж, мабуть, бабусі. Дітям також це цікаво, тому що вони іноді самі просять щось приготувати чи побитись яйцями. Головна цінність Великодня – зібратися усією родиною разом, тож радіємо, коли нічого цьому не заважає. Цього року плануємо щось власноруч спекти, щось придбаємо, а щось отримаємо в подарунок, хоча насправді це додаткові елементи, які, як на мене, не несуть головної цінності свята. Обов’язково зранку зберемо дітей та поїдемо до батьків. Туди також приїдуть усі найголовніші люди. Хоча б декілька годин проведемо разом.

Тімур Мірошниченко

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окрім паски та яєць: 5 смачних страв на Великдень 2024

Новини по темі