Якою має бути справжня українська паска

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Якою має бути справжня українська паска
Getty Images

Особливості української паски від дослідниці української кухні Олени Брайченко у "Сніданку 1+1".

Поділитися:

Паска - головний елемент великоднього столу уже багато століть. У родинах українців вона є унікальним ритуальним хлібом, і якщо всі інші страви є варіативними (обов'язковими, необов'язковими), то крашанки і паска - це ті елементи, які визначають сенс цього свята. Про особливості української паски розповіла експертка та дослідниця української кухні Олена Брайченко у "Сніданку 1+1".

Якими бувають паски?

Паски бувають солодкі, солоні, та найбільш класичний варіант святкового хліба - нейтральний, тобто білий пшеничний хліб. А все тому що  200 років тому білий пшеничний хліб не був такий доступний, як сьогодні, а наявність на столі білого хліба вже була ознакою свята. Інший вид обрядового печива, який готують на Великдень - це баби, які готувалися з додаванням родзинок, шафрану, кориці, яєць, масла.

Великдень

За формою паски також бувають дуже різні: високі, низенькі, довгі чи короткі. Причина цьому дуже проста: це залежало від того, яка є форма у родині. Довгий час паски виглядали як великі буханки білого хліба. А потім, коли вже з'явилися керамічні форми, то пишні великодні баби були конічної форми, а пасхальний хліб. здебільшого, прикрашали плетеними хрестами, візерунками та косичками.

Згодом, люди вигадали ще один варіант смачної симпатичної шапочки, а саме - біла поливка. Цей новотвір, виник наприкінці 19-го століття і в XX столітті набув поширення. Але це не прям така найдавніший вид поливки паски. Біла помадка, яка зверху, надає цьому хлібу ще більшої урочистості і святковості.

Ще один відомий вид паски - сирна. Її здавна готували до Великодня на Слобожанщині та в центральній Україні. Натомість, на західній Україні з сиру готують плесканки - це солений сир, який запікають у формі. Він не солодкий, але теж є обов'язковим елементом до великоднього кошика.

Великдень

Яку готувати на свято?

Стверджувати, що існує правильна паска - неправильно. Головне, що цей святковий хліб несе в собі тепло та турботу кожній окремій родині. Не існує правильної або неправильної паски, тому що це обрядовий хліб, і головне завдання паски не в тому, щоб вона була найсмачніша, а в тому, що вона виконує роль обрядової їжі. Найправильніша, завжди та, рецепт якої ви зберігаєте дома. І з кожним роком можете цей рецепт вдосконалювати для того, аби вона подобалася всім у вашій родині. 

Великдень

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі