"Нічого не віщувало біди": шокуюча історія Дмитра Шкаревського, який катапультувався на замерзлу річку під час нічного обстрілу Дніпра

Хоробрі серця

У проєкті "Хоробрі серця" військовий льотчик розповість історію, як йому довелося катапультуватися на замерзлу річку під час одного з нічних обстрілів, та як його врятували місцеві.

Поділитися:

На телеканалі “1+1 Україна” відбулася прем’єра 5 епізоду проєкту “Хоробрі серця”, ведучими якого стали Ахтем Сеітаблаєв та Валентина Хамайко. У проєкті глядачі можуть побачити цикл історій про українців – військових та цивільних, які здійснили подвиги, захищаючи Україну від російської агресії. Сьогоднішній епізод був присвячений героям військової авіації, які захищають повітряний простір України.

Коли після нічних обстрілів ми бачимо звіт Повітряних Сил про знищені ракети та “Шахеди”, ми навіть не уявляємо, яку роботу насправді довелося виконати тим, хто тримав наше небо, доки тривала тривога. Льотчик Дмитро Шкаревський — саме та людина, яка вилітала на перехоплення повітряних цілей. На його рахунку збиті ракети типу “Калібр”, а також знищене вороже ППО. Проте одне бойове завдання змінило життя пілота назавжди. 

Ніч з 9 на 10 січня 2023 починалася як завжди: Дмитро отримав інструкцію на знищення "Шахедів", виконав її та повернувся на базу. Пізніше прийшло повідомлення про можливий пуск ворожих ракет.

“Нічого складного. Я вже раніше таке робив. Завдання як завдання, нічого біди не віщувало", — пригадує льотчик.

Дмитро Шкаревський

Та біда все ж настала: в один момент літак прошивають уламки збитої цілі. Вибору немає — потрібно катапультуватися. На межі власних можливостей Дмитро скеровує літак якомога далі від найближчого населеного пункту та вистрибує.

“Коли на парашуті побачив, що мій літак впав у ліс, то з легкістю видихнув: нікому на будинок не приземлився”, — розповідає військовий.

Самого ж Дмитра на парашуті занесло на замерзлу річку. Крига витримала воїна, однак через динамічний удар, який він відчув, коли покидав літак, тіло Дмитра зазнало чималих травм:

“Я відчув сильний біль у спині… З першого разу не зміг підвестися на ноги… Зрозумів, що нічого не бачу".

Навпомацки чоловік на телефоні набирає старшого на аеродромі та кидає свою локацію. Та скільки доведеться чекати? О 4 ранку на холодному січневому морозі Дмитро вирішує взяти ситуацію у свої руки та спробувати дійти до найближчих будинків. У студії "Хоробрих сердець" він так описує свою мотивацію:

“Це були останні дні перед ротацією. Уже хотів повернутися додому до дружини, трохи відпочити".

Ледве-ледве з великим болем льотчик таки зміг знайти допомогу: його почули місцеві села Піщанка, Дніпропетровщина. Першим його знайшов хлопець на ім'я Олексій. Він розгубився та навіть подумав, що це може бути російський льотчик. Однак Дмитру вдалося переконати свого рятівника, і той доніс його до своєї оселі. Родина Олексія намагалася допомогти як могла та виконувала прохання пораненого. Він одразу попросив написати своїй дружині, зв'язатися з командуванням та викликати швидку допомогу. Лікарі спочатку подумали, що їх розігрують: вони не могли повірити, що у їхньому маленькому селі дійсно знаходиться поранений льотчик.

Згодом Дмитра перевезли до Дніпра і він нарешті зателефонував дружині Лілії. Тієї ночі жінка знала, що чоловік був на першому завданні, однак не про повторний його виліт:

“У нас є така традиція: я завжди чекала коли він мав прилетіти”, — ділиться Лілія.

Дмитро з дружиною

Тоді вона вкотре дочекалася сигналу чоловіка та лягла спати. О 4-й ночі їй прийшло дивне повідомлення: "Я живий". О 6-й зателефонував Дмитро:

“Він каже: "Мене тут трошки збили. Вибач, що розбудив"".

Лілія негайно вирушила до Дніпра. Усю дорогу з рідного Івано-Франківська вона знала лише, що у коханого травма спини. Як лікар, жінка розуміла, що такі пошкодження можуть паралізувати людину. У лікарні вона дізналася, що у Дмитра перелом одного з хребців спини, шиї, осколкове поранення у животі, а також множинні травми обличчя та пошкоджені очі:

“Найстрашніше було дивитися на його закривавлені очі... Він не міг рухатися".

На щастя, Дмитро вже пройшов реабілітацію та може нормально рухатися. Через отримані травми він вже не є льотчиком, однак працює у штабі та допомагає в тилу. Зі своїми рятівниками з села Піщанка військовий досі підтримує зв'язок та планує за нагоди навідатися у те місце, де сталася ця трагедія.

Про інші подвиги української авіації дивіться у проєкті "Хоробрі серця", що транслюють щоп’ятниці о 21:00 на телеканалі “1+1 Україна”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі