Що таке вертебрологія та як турбуватися про здоров’я м’язів і суглобів: розповідає провідний лікар-ортопед Федір Олійник (ексклюзив)

Люди задля життя
Як турбуватися про м'язи та суглоби: інтерв'ю з вертебрологом
Freepik

Лікар-ортопед розповів про вертебрологію та назвав найкращі методи боротьби із затисками у м'язах.

Поділитися:

Спільний проєкт каналу "1+1 Україна" і Schonen запускає масштабний партнерський проєкт "Люди задля життя", який розповідає про героїв нашого часу, які часто залишаються за кадром. Ви дізнаєтеся більше про професіоналів своєї справи — лікарів, які рятують життя українців у складні часи, а також про інноваційні методи у медицині та сфері здоров’я. У нашій рубриці інтерв’ю – провідний лікар ортопед-травматолог, вертебролог Федір Володимирович Олійник.

Schonen — це інновації для здоров‘я нації. Schonen пропонує фармацевтичні товари зі швейцарським стандартом якості й робить інноваційні медичні рішення доступними для всіх.

Федір Володимирович Олійник — провідний лікар ортопед-травматолог, вертебролог, прикладний кінезіолог, лікар вищої категорії, засновник клініки «Медіол», член “Асоціації вертебрологів України” та “Української асоціації прикладної кінезіології”. Сьогодні він занурить нас у сферу вертебрології та розповість, наскільки важлива ця професія, особливо у воєнні часи та зверне увагу на проблему спеціалізації науки.

Федір Олійник

Хто такий вертебролог?

Вертебролог — професія, яка охоплює неврологію, травматологію, нейрохірургію частково і реабілітацію. Такий спеціаліст розв'язує проблеми не тільки хребта, але й суглобів, неврологічні розлади – оніміння, тягнучі болі в кінцівках. Розв'язує проблеми ходи, психоемоційного розвитку. Коли ми працюємо з дітками, то звертаємо увагу на психоемоційний розвиток, чи є якісь нервові подразники. Вертебрологія – це широке поняття. Просто, на жаль, на сьогодні в Україні немає такої професії як вертебролог. Вона не входить поки що в реєстр, хоча це питання підіймалося неодноразово. Це проблема, адже такі професії нам дуже необхідні, тому що людей з проблемами такого характеру дуже багато. Фактично у кожного другого є такі порушення. 

Коли потрібно звертатися до вертебролога?

За регламентом нашої офіційної медицини людина спочатку звертається до сімейного лікаря. Потім сімейний лікар повинен коригувати та направляти, але також є можливість звертатися самостійно в приватні медичні центри. Простіше кажучи, якщо є проблеми з хребтом, суглобами, є неврологічні порушення, наприклад, оніміння, болі будь-які, то якраз вертебрологія дозволяє комплексно дослідити цю ситуацію. Тому що проблема може критися як в хребті, так і в тазу або в ступні. Відповідно методи лікування будуть різні.

Які методи діагностики використовуються в вертебрології?

Ми використовуємо усі методи, які прийняті в офіційній медицині: огляд, обстеження рентген, МРТ. Також використовуємо власні методи діагностики – неврологічні тести, м'язовий тест, який притаманний прикладній кінезіології. Через нього ми спостерігаємо функціональні здатності тієї чи іншої проблеми. Наприклад, болить у пацієнта поперек, але першоджерело проблеми криється у здавленні нерва на рівні шийного відділу хребта. Це ми часто спостерігаємо. Внаслідок цього нервовий імпульс не поступає до попереку і відповідно йде перенапруження м'язів в тазу. І навпаки буває.

Які червоні прапорці вказують, що людині не можна проводити масаж чи мануальну терапію?

Якщо є болі, які не знімаються звичайними знеболювальними препаратами, якщо були онкологічні процеси у пацієнта або в його родичів. Протипоказанням є ранній дитячий або похилий вік, коли можуть бути крихкі, слабкі хребці. У такому випадку будь-які маніпуляції, навіть масаж, можуть нашкодити. Ми дивимося через м'язовий тест, тому що бувають ситуації, коли навіть торкатися пацієнта небажано. Можуть бути неврологічні розлади. Якщо м'язи слабкі й тест показує зниження тонусу, то таким пацієнтам показані зовсім інші методи лікування. Наприклад, краніосакральна терапія, вісцеральна терапія – робота з внутрішніми органами. Є також системні захворювання, запальні процеси в організмі, при яких заборонено робити маніпуляції чи масаж.

Федір Олійник

Як війна впливає на розвиток захворювань?

Війна додала проблем з нервовою системою. Простіше кажучи, стрес додатково викидає гормони. Це адреналін, а потім норадреналін, серотонін та дофамін, які регулюють всі обмінні процеси в організмі. Під впливом стресу ці гормони змушують організм мобілізуватися, звільняти всі запаси поживних речовин, які в нас є. Коли ми вже півтора року знаходимося в такому стані, то відбувається виснаження фактично всього організму. Спочатку це проявляється у вигляді психоемоційних розладів — порушення сну, мови, поведінки. До речі, у багатьох пацієнтів зникло бажання займатися будь-яким видом спорту, якщо навіть він до цього займався. Або ж просто щоденними справами. І це згодом відбивається на всіх органах і системах. Порушується робота печінки, жовчного міхура, страждають нирки, загострюються хронічні захворювання. З цією проблемою зіштовхуються усі лікарі різних напрямків.

Які найчастіші причини захворювання опорного-рухового апарату у дітей та дорослих?

Порушення біомеханіки, навантаження на хребет та суглоби. Простіше кажучи, при тих чи інших проблемах, наприклад, травмах або вимушеному зігнутому положенні (за гаджетами, за столом, в автомобілі) виникають перекоси хребта, тазу, шийного відділу. І це викликає збій роботи всього опорно-рухового апарату, тому що кожен суглоб, хоч колінний, хоч ліктьовий, пов'язані однією ниткою, регуляційними факторами зі сторони хребта та центральної нервової системи. Коли відбувається збій в одній із зон, то це впливає на весь організм. І опорно-руховий апарат страждає від цього найбільше.

Як уникнути дитячого сколіозу?

Батьки повинні з малечку проводити профілактичні масажі, прищеплювати дітям елементи спеціальної гімнастики або плавання. Слідкувати за їхнім хребтом і рухами суглобів з самого малечку. Найголовніше до того моменту, коли дитина починає сидіти, — привчати її сидіти рівно та використовувати для цього різні варіанти коректорів осанки або вправи. Навіть просто підтримувати положення можна. Ми, наприклад, проводили з батьками таку гру: діти слідкують за осанкою батьків, а батьки – за дітьми. Осанка і те, як ми слідкуємо за нею, впливає на розвиток сколіозу. Звичайно, є також сколіоз, причина якого криється в аномаліях хребців.

Як впливають затиски у м'язах на хребет?

Напряму! От ми зачепили тему стресу раніше. Якраз він провокує затиск або спазм м’язів певних ділянок. Якщо ще додати порушення осанки, коли ми напівзігнуті, то затиски відбуваються в м’язах шиї, спини, грудної клітки у дітей та підлітків. І це своєю чергою провокує спазм судин, нервових закінчень. Після того, відповідно, виникають болі, запалення, оніміння і згодом розвивається викривлення хребта.

Як боротися із затисками у м’язах?

Потрібно робити профілактику. Елементарно — розтяжки. Особливо це стосується шийного, грудного відділу, тазу. Це можуть бути елементи йоги, пілатесу, стретчингу. Можна навіть вмикати на ютубі та займатися. Є й спеціальні реабілітологи, які проводять вправи для дітей та дорослих. Потрібно розуміти, що м'язовий спазм знімається від елементарних розтяжок. Крім того, спазми виникають від нестачі магнію, кальцію та цинку. Це три елементи, які бажано вживати під час наших стресових ситуацій.  Перед цим варто проконсультуватися з лікарем.

Чи є корисним для здоров’я тейпування?

Може бути корисним, якщо правильно використовувати. Часто їх просто клеять для краси де завгодно. Є такий напрямок кінезотейпування — це тейпування, яке клеїться чітко в тому напрямку м'яза, який потрібно або розслабити, або включити, аби він почав працювати. Перш ніж використовувати дану практику, потрібно елементарно знати анатомію, фізіологію і вміти проводити м'язове тейпування. Просто так робити це я не рекомендую.

Федір Олійник

Що таке кінезотерапія? В яких випадках вона корисна?

Це напрям, при якому працюють з м'язами.  Він не є альтернативою медикаментозному лікуванню. Цим напрямом часто спекулюють. Можна пройти місячні курси і стати кінезотерапевтом і займатися в реабілітаційному або спортивному залі. Це різновид прикладної кінезіології. Кінезіо у перекладі означає “рух”. Тобто, ми дивимося по м'язовому тесту, в якому стані наш м'яз. Якщо він гіпотонічний, то така терапія протипоказана. Якщо ж він гіпертонічний, то ця кінезотерапія повинна бути направлена на розслаблення.  Але, на жаль, у цій сфері в нас сьогодні відбувається безлад. Стандартне використання методів кінезотерапії може бути не завжди ефективним.

Яка ваша думка про такі допоміжні засоби, як профілактор Євмінова, Євроспайн, Кіпарис при захворюваннях хребта?

Прекрасно. Ми теж використовуємо ці методи у своїй реабілітації. Як окремий метод я не рекомендую. Тобто окремо займатися на дошці Євмінова або на Кіпарис — не є ефективним саме по собі. А от в комплексі з тим, що в процесі заняття можна розтягнутися на дошці, провести певні вправи. Та в будь-якому випадку тут потрібно шукати індивідуальний підхід до кожного пацієнта.

ПроФлекс

"Блокади" чи правильно підібрані фізична терапія? Що має довговічніший результат?

Блокада не вирішує проблему. Вона може лише зняти біль та запалення. А на довговічний результат впливає розуміння причини проблеми пацієнта, після чого можна буде провести лікування. Має бути індивідуальний підхід до кожного пацієнта. 

Як правильно обрати спеціаліста, до якого необхідно звернутись, щоб не помилитись з діагностикою?

Якби в нас була поширена професія остеопата або вертебролога, як за кордоном, то такі спеціалісти були б у звичайних районних, обласних медичних установах. А так пацієнт змушений пройти всі кола, починаючи від сімейного, потім невролог, ортопед, буває й до психіатра відправляють, якщо є емоційні порушення. Тобто, людина пройде ці кола і тоді хтось йому десь скаже, що є лікар, який дивиться все разом. Наша розмова якраз полягає в тому, аби поширити напрямок вертебрології і навчати молодих спеціалістів усім напрямкам в одній професії — вертебролог.

Досить часто до нас приходять підлітки  з болями в грубному або поперековому  відділі хребта. Візуально ми бачимо сколіотичне викривлення. Банальна ситуація: асиметрія лопаток, плечового поясу, тазу, гіпертонус м'язів. Часто таким підліткам, дітям рекомендують масажі, плавання. Ось нещодавно в мене був такий пацієнт — хлопчик, 15 років. Ми дивимося в структурі щелепно-лицьового суглобу, прикус, положення і структуру самих зубів, проводимо спеціальні тести, які зараз офіційно прийняті, стабілізуємо зубний ряд. І досить часто, провівши таку стабілізацію і роботу з прикусом, у пацієнта проходять болі. Простіше кажучи, часто проблема прикусу дає проблему дисфункції усіх діафрагм. Це тому що зубний ряд — це діафрагма, яка є сьомою по рахунку разом з тазом, грудним та навіть колінними суглобами.

Які “шкідливі” поради ви чули від батьків та як вберегти здоров’я опорно-рухового апарату дитини?

Розтягуватися на турніку. Це ще радянська звичка, але вона нічого не дає. Ще відправляють дітей займатися професійним спортом без підготовки. Там, де є великий спорт, є проблеми зі здоров'ям. Не раджу батькам віддавати дитину, якщо вона не має такого наміру. Перед цим потрібно оцінити психоемоційний стан дитини, потрібні спеціальні тренування, щоб укріпити спину, розтягнути ноги, зміцнити гомілковостопні суглоби. Тренери чи лікарі при спортивних клубах елементарно не дають спеціальних вправ. А потім виникають проблеми.

Як порадите турбуватися про себе військовим?

У людей були проблеми й до війни з хребтом та суглобами. А під час — це все провокується та загострюється. Я б рекомендував робити будь-які розтяжки. В першу чергу потрібно пропрацьовувати шийний, грудний відділ хребта. На ютюбі “Медіола” можна знайти вправи на розтягнення. У військово-польових умовах можна, за можливості, скористатися тубусом з-під гармати як масажними роликом. Лягти спиною на цей циліндр і розтягувати повністю себе від шийного, грудного й аж до поперекового відділу хребта. Також рекомендую розтягувати ноги та таз. Я рекомендував своїм хлопцям з передової й вони робили. Також раджу приймати курсами більш-менш постійно магній та кальцій, тому що стрес провокує нестачу цих мікроелементів.

Зазначу, що військовим та постраждалим від війни консультація та реабілітація після основного лікування безкоштовна. Можна звертатися за телефоном: 067 234 7909.

Дізнавайтесь більше про професіоналів своєї справи та надихайтесь інноваціями незламних медиків України у проєкті “Люди задля життя” на телеканалі “1+1 Україна”.

Новини по темі