Як дитячий лікар впровадив інноваційні методики для діагностики і лікування ЛОР-хвороб: інтерв’ю з Федором Юрочко у проєкті “Люди задля життя”

Люди задля життя
Як запобігти частим хворобам у дітей в осінньо-зимовий період: поради дитячого ЛОРа

Інноваційні методики для діагностики і лікування ЛОР-хвороб та поради батькам на осінньо-зимовий період: ексклюзивне інтерв’ю дитячого ЛОР-а Федора Юрочко для сайту 1+1.

Поділитися:

“1+1 Україна” та Schonen запустили масштабний партнерський проєкт “Люди задля життя” про героїв нашого часу, які часто залишаються за кадром. Ви дізнаєтеся більше про професіоналів своєї справи — лікарів, які рятують життя українців у складні часи, а також про інноваційні методи у медицині та сфері здоров’я.

Schonen — це інновації для здоров‘я нації. Schonen – швейцарська торгова марка, бренд інноваційних засобів для здоров’я, що об’єднує продукти, які відповідають найвищим стандартам якості. Ми прагнемо в Європу, - але Європа вже давно у нас в швейцарській якості Schonen.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Люди задля життя": історія дитячого лора Федора Юрочка, який застосовує інноваційний підхід до лікування проблем слуху

Дитячий ЛОР Федір Юрочко ексклюзивно в інтерв'ю сайту 1+1 розказав про інноваційні методики для діагностики і лікування ЛОР хвороб у дітей та поділився порадами, як запобігти частим хворобам у дітей в осінньо-зимовий період. 

Які поради ви можете надати батькам для підтримки здоров'я і профілактики ЛОР-хвороб у дітей, особливо в осінньо-зимовий сезон?

Осінньо-зимовий сезон характерний тим, що діти йдуть у садок та школу, починають більше контактувати один з одним, також знижується температура повітря. 

  • Загальні заходи з укріплення -  це загартовування, фізична активність. Ще влітку варто було виїжджати на природу, купатися в річках та озерах. 
  • Зараз можна робити такі водні процедури, як контрастні душі, або обливання прохолодною водою - для підлітків та старших дітей.
  • Має бути достатнє перебування на свіжому повітрі, фізична активність.

  • Важливі повноцінне харчування, а також іноді варто обговорити з лікарем призначення дитині на місяць-два вітамінів.

  • Важлива своєчасна вакцинація, особливо від грипу. Вже почався сезон і вакцини від грипу вже з’явились в Україні.

  • Варто зробити щеплення від пневмококів, адже це один із найбільших збудників бактеріальних інфекцій у дітей, особливо - інфекцій верхніх дихальних шляхів. Щеплення дає високий шанс, що дитина не буде хворіти на ці хвороби. 

deflu

Як війна вплинула на рівень надання медичної допомоги, на вашу роботу?

Ми працюємо у звичному режимі. Ми продовжували і продовжуємо працювати в режимі 24/7. Якщо взяти період початку воєнних дій, тоді були певні складнощі. У нас велика кількість переселенців, зросла кількість пацієнтів, що потребували допомоги. Серед них - дуже багато дітей. У той час навантаження на нас зросло в рази. Ми це вже пройшли.

За період, починаючи з осені 2022 року, коли почався “вплив” на нашу енергетичну інфраструктуру, наша лікарня була готова. У нас працювали генератори і ми, на щастя, не відчули перебоїв. Наші реанімаційні відділення, наші хірургічні блоки, операційні - все це працювало з резервним живленням. Зараз досі є багато ВПО, і ми надаємо їм допомогу, але це вже помітно менше, ніж на початку війни. Наразі ми надаємо допомогу в повному обсязі.

Якщо дивитись глобально, то зміни є двох типів: медичні заклади, що наближені до лінії активних бойових дій, страждають від обстрілів, від нестачі якісного забезпечення, нестачі медичного персоналу. Я можу це добре уявити, оскільки я спілкуюсь з колегами і вони мені про це кажуть. Лікарні, які розташовані далеко від зони бойових дій, як і наша лікарня - Львівська обласна дитяча клінічна лікарня ОХМАТДИТ - мали значну кількість пацієнтів, що потребують класичної медичної допомоги: хірургічної, педіатричної, реанімаційної. Певний період до нас надходили діти з травмами, пов'язаними з війною. Зараз таких дітей немає. 

Щодо стресу - на ЛОР-органи він не впливає. Єдине, що ми помічаємо - він  вплинув на батьків, які незалежно від того, звідки вони, перебувають в постійному стресі: повітряні тривоги, недоспані ночі, переживання за долю дітей, найближчих…

Ви впроваджуєте інноваційні методики для діагностики та лікування ЛОР-хвороб у дітей. Які саме ці методики і як вони впливають на якість медичної допомоги дітям?

У Львівській обласній дитячій клінічній лікарні ОХМАТДИТ, відділенні дитячої отоларингології, ми орієнтуємось на сучасні провідні методики та намагаємось працювати згідно з європейськими та американських найсучасніших стандартів. Ми беремо все, що є добре в українській “школі”, але медицина настільки стрімко розвивається, що ми передусім орієнтуємось на європейські стандарти. Коли ми беремо пацієнтів з типовими хворобами, то діагностика та лікування відбуваються згідно з міжнародними протоколами. 

Ми маємо особливі методики лікування хвороб гортані хірургічним шляхом. У нас є унікальні анестезіологи, які роблять наркози, що дозволяють максимально якісно оперувати дитину. Це безінтубаційний наркоз, ми оперуємо без трубочки та повністю бачимо усю патологію. Щоб забрати папіломи - найчастіші пухлини, що зустрічаються в гортані у дітей -  оперуючи без трубочки ми матимемо кращий результат. Ми заберемо всі папіломи повність, адже трубочка не стоїть в гортані та не перешкоджає роботі лікаря.

Ми застосовуємо сучасні методи медикаментозного лікування. Ми перші і єдині в Україні розпочали лікувати папіломатоз ще в березні 2020 року і досі єдині даємо такі результати. Папіломи все одно рецидивують, але є світові стандарти, які ми застосовуємо. З групи з 11 дітей, яких ми спостерігаємо, троє вже повністю вилікувані. Ми максимально використовуємо радіологічні методи діагностики, такі як КТ, МРТ, якщо у нас є якісь ускладнення. Дуже добре розвивається вушна хірургія, отохірургія.  

Ми розпочали з програми кохлеарних імплантів ще в червні 2023 року. Ми поставили імпланти трьом дітям, які не чули. Двоє дітей були річного віку, і одна мала неповні 4 роки. Ми дуже тішимось, бо ці діти вже починають чути, говорити та робити перші кроки у світі звуків. Це величезна радість для нас.

Є багато методів лікування вроджених вад носа, які ми з колегами оперуємо дуже ощадливими ринопластичними делікатними малоінвазивними методами. Ніс залишається практично без рубця. 

Використовуємо ендоскопічні методи лікування носа, приносових пазух, в носоглотці. Це у нас вже “на потоці”. 

Є багато рідкісних, складних випадків. Інколи трапляються діти з дуже рідкісними патологіями. Наприклад, коли на внутрішній сонній артерії, перед її входом у мозок у неї був такий мішечок - псевдоаневризма, яка маскується під абсцес. Була важка ситуація, але ми врятували життя дитині. Є випадки, коли гній з носа йде в око, ми також оперуємо такі випадки ощадливими методиками.

Федір Юрочко

Якими досягненнями ви особисто найбільше пишаєтеся у вашій кар'єрі лікаря, і як вони вплинули на здоров'я дітей та медичну практику загалом?

У мене інші емоції - я не пишаюся, я тішуся. Тому. що ти сьогодні нібито ліпший, а завтра можеш зупинитись, і хтось буде кращим. Медицина завжди - командна, колегіальна робота. І ми дуже часто просимо одне одного про допомогу. Я тішуся тим, що ми допомогли дитині, врятували життя чи дали змогу чути. Наприклад, кохлеарні імпланти організаційно - це дуже складно. Імпланти нам подарувала американська фірма для українських дітей. Це шалені гроші, вони вартують, як автомобіль. Приїхали друзі з Польщі, які цими імплантами займаються роками і допомогли нам їх імплантувати в операційній. Потім необхідно їх під'єднати - для цього приїздили інженери з Києва. Це все складно організувати, але робиться заради того, щоб дитина чула. Є стандарти. Я був на стажуваннях в кількох країнах Європи, був на різних конференціях й тому мені простіше працювати. Якщо я чогось не знаю, я беру стандарт. А якщо це щось унікальне, то у мене є друзі з мега крутим досвідом у Польщі, в Бельгії, яким я можу зателефонувати.

Ми використовуємо телемедицину: я надсилаю результати томографії колезі, і ми розбираємо пацієнта телефоном, а на другий день я роблю операцію. Після операції я маю знову контрольний дзвінок і розказую, що було, що зробив і що вдалось.

Дистанційно ми навчаємось та ділимося досвідом. Я постійно вчусь і вчу колег. 

Окрім власне медичної практики, ви навчаєте колег, проводите конференції та майстер-класи. Розкажіть про це детальніше.

У мене є таке хобі - я вчу колег, інтернів, колег інших клінік чи областей. Нещодавно я проїхав по Україні 2700 км, був в семи містах, де ми за 5 днів дали 10 майстер-класів. Це було близько 400 лікарів.

Також я представляю Академію отоларингології “Євролор”. Це така організація, де ми ділимось нашими ідеями, сучасними методами лікування та діагностики, цікавими випадками. Це і для лікарів первинної ланки, і для лікарів сімейних. Потреба у навчанні є велика. З осені минулого року ми відновили локально у Львові та сусідніх областях. У серпні 2023 року у мене було до 20 лікарів - по 2 на хірургічний день. Вони переодягаються і заходять з нами в операційну. Ми їм все пояснюємо під час операцій, я читаю їм лекцію та вони роблять мікро-операції. Я дуже відкритий та ділюсь своїми знаннями. Я тішуся, що маю змогу змінювати на краще українську отоларингологію на сучасніший лад.

Новини по темі