8 травня — який сьогодні день: День пам'яті та примирення

Яке сьогодні свято - 8 травня: що не можна робити.

Поділитися:

Сьогодні, 8 травня, в Україні та в усьому світі відзначають такі події:

  • Всесвітній день боротьби з раком яєчників. Щорічна ініціатива, яка відбувається 8 травня з метою збільшення усвідомленості про рак яєчників, його симптомів та ризиків для жінок у всьому світі.
  • День вільної торгівлі. Це день для просування та захисту політики вільної торгівлі та переваг, які вона може принести економікам у всьому світі.
  • День пам’яті та примирення. Дату приурочено до річниці капітуляції нацистської Німеччини у Другій світовій війні.  Державне свято було встановлено 29 травня 2023 року Верховною Радою України замість Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 9 травня, яке припадало в один день з радянським Днем перемоги.

Яке сьогодні свято за церковним календарем: Іоана Богослова

8 травня віряни вшановують пам'ять Іоана Богослова. Він був близьким учнем і свідком Ісуса Христа. Його життя було наповнене великою любов'ю до Христа і до євангельського служіння. Він був присутній при воскресінні дочки Яіра і при преображенні Господа на горі Тавор. Він також був з Ісусом на Таємній Вечері і в Гетсиманському саду, коли Його заарештували.

Після розп'яття Христа Іоанн став опікуном Божої Матері і служив їй аж до Вознесіння. Потім разом зі своїм учнем Прокором він за жеребом відправився в Ефес проповідувати Євангеліє. Під час місіонерської подорожі вони зазнали корабельної аварії, але Бог захистив Івана Богослова на дні моря і показав йому особливе призначення.

Після звільнення з в'язниці на острові Патмос апостол Іван продовжив проповідувати Христа в Ефесі. Він писав листи, в яких закликав християн любити Бога і ближніх. Іван Богослов прожив довге і насичене життя і був останнім живим свідком втілення Христа. Коли він мав померти, Іван наказав своїм учням приготувати гробницю у формі хреста і лягти в неї. Потім він сказав їм закопати його в землю. Коли інші учні Івана прийшли до місця, де він був похований, вони побачили, що воно порожнє.

Яке сьогодні свято за народним календарем: Іван Богослов

Селяни садили огірки на Івана Богослова. Господині пекли пироги, які потрібно було з'їсти до вечора або роздати бідним. Також активно займалися посівом пшениці. В народі казали:

"В Іванов день паші ріллю під пшеницю. Заганяй кобилицю і землю паші під пшеницю. Засівай пшеницю на Іоанна Богослова".

Що не можна робити 8 травня

  • Не можна сваритися з близькими людьми.
  • Не можна лихословити та лаятися.
  • Не можна брехати і намовляти на когось.
  • Не можна вживати алкоголь.
  • Не можна піддаватися порокам.
  • Не можна ворожити.

Народні прикмети на 8 травня

У народі існують кілька прикмет на цей день: 

►Дощовий день – буде врожай грибів.
►Якщо хмари в одну купу зібралися, то чекайте негоди.
►Побачити веселку вранці – до дощу, ввечері – до погожого дня. Побачити три веселки – до вітру.
►Якщо черемуха зацвіла, то пора сіяти пшеницю.

Хто святкує День ангела 8 травня

Сьогодні, 8 травня, День ангела святкують Адріан, Арсеній, Іван, Ян.

Знак зодіаку 8 травня

Сьогодні день народження справляють Тельці. 8 травня Тельцям краще попіклуватися про власне ментальне здоров'я. Гороскоп для інших знаків зодіаку читайте за посиланням.

Погода 8 травня

Сьогодні на території України буде переважно сонячно, з мінливою хмарністю. Температура повітря вдень буде 18-23°C на більшій частині території, 11-16°C на півночі та сході, а вночі 6-11°C, 1-6°C на сході та південному сході. Можуть бути невеликі короткочасні дощі та грози можливі на заході та півночі. Вітер південно-східний з переходом на південно-західний, 5-10 м/с.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі