Зеленський підписав закон про мобілізацію: коли набере чинності, та які зміни передбачає

Зеленський підписав закон про мобілізацію: коли він набере чинності
instagram/zelenskyy_official

Закон про мобілізацію підписано президентом: коли набере чинності.

Поділитися:

16 квітня президент України Володимир Зеленський підписав Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку". Закон про мобілізацію набере чинності 16 травня 2024 року.

Що передбачає новий закон про мобілізацію

►Чоловіки у віці 18-60 років зобов’язані протягом 60 днів оновити облікові дані у військкоматі, ЦНАПі або в е-кабінеті призовника.

►На час дії воєнного стану військовозобов’язані повинні постійно мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти його на вимогу поліції чи працівників ТЦК.

►Без військово-облікових документів можуть обмежити консульські послуги для чоловіків від 18 до 60 років.

►Люди з інвалідністю та особи, звільнені з полону, мають право на звільнення з військової служби (якщо не висловили бажання продовжувати військову службу).

►Протягом 12 місяців визнані обмежено придатними особи зобовʼязані повторно пройти переогляд.

►Ті, хто отримав 2-3 групу інвалідності після 24 лютого 2022 року (окрім військовослужбовців) підлягають повторному медичному огляду для визначення придатності до служби.

►Опікуни та усиновлювачі дітей до 18 років можуть отримати відстрочку від мобілізації.

►Ухилянтів за рішенням суду можуть обмежити в праві керування авто.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У кого мають право забрати авто для військових потреб

►Військовослужбовці у разі укладення першого контракту мають право на компенсацію 50 відсотків від першого внеску за кредитом, забезпеченим предметом іпотеки.

►Військовослужбовцям, їхнім дружинам (чоловікам) не нараховуватимуться проценти за користування кредитом, штрафні санкції, пеня за невиконання зобов’язань перед банками та іншими організаціями. Винятки — кредити на автомобілі та нерухомість.

►Місцеві державні органи зобов’язані сприяти мобілізації.

►З 1 вересня 2025 року закон про мобілізацію вводить «базову військову підготовку» для громадян замість строкової служби, яку можна пройти під час навчання у ВНЗ або в тренувальних центрах ЗСУ.

►Громадяни, які не пройшли військову службу чи базову військову підготовку, не зможуть працювати на державній службі, в прокуратурі чи поліції.

►Громадяни, що перебувають на військовому обліку, зможуть в добровільному порядку зареєструвати свій електронний кабінет.

З повним текстом закону можна ознайомитися за посиланням на сайті парламенту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перетин кордону для чоловіків: які схеми просувають у мережі

Більше деталей дивіться у сюжеті ТСН, що виходить в марафоні новини та на YouTube о 19:30.

Новини по темі