"Прокляття" козацького роду на Сумщині: історія маєтку Галаганів в "Українські палаци. Золота доба"

Реальна історія

В "Українські палаци. Золота доба" Акім Галімов розповів про палац Галаганів у Сокиринцях.

Поділитися:

В селі Сокиринці, що на Сумщині, розташований дивовижний козацький палац Галаганів. Перший представник роду свого часу зрадив українське військо Мазепи, а останній був затятим українофілом та патріотом. Про цікаву історію родини Галаганів та їх палацу  розповів Акім Галімов у проєкті "Українські палаци. Золота доба".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Психіатрична лікарня на місці розкішного палацу: Акім Галімов розповів про історію замку Радзивилів

Палац у Сокиринцях

У 1708 гетьман Іван Мазепа постає проти Петра І. Його підлеглий, Гнат Галаган, разом з частиною війська у вирішальний момент переходить на сторону росіян. Поразка у 1709 дала можливість імперії загарбати Україну ще на майже 300 років — наслідки тих подій ми відчуваємо і досі. Тим часом Гнат Галаган за свої "досягнення" отримав володіння у Сокиринцях від російського імператора. Зрадник Мазепи об'єднує ці землі та здає їх в оренду. Разом з іншими "подарунками" московського двору це забезпечує рід Галаганів багатствами на всі наступні роки.

У народі подейкували, що за зраду весь рід Галаганів прокляли. Так це чи ні, проте життя нащадків Гната було сповнене трагічними подіями, які дійсно можна було пояснити "чорною магією".

Перший палац у Сокиринцях будує Іван Галаган, онук Гната. Іван надзвичайно любив Францію, тому вирішив "перенести" частинку західної країни в українську глибинку. Завдяки 3Д реконструкції зараз ми можемо на власні очі пересвідчитися, яким грандіозним був перший замок:

Сокиринці

Зараз на місці цього палацу пустка, адже його знесли за наказом внука Івана Павла. Новий голова роду дуже відповідально ставиться до зведення маєтку та особисто керує створенням об'єкта. Навколо розбудовують великий парк, який став для родини Галаганів справжнім "райським куточком". Та не все було безхмарно: у подружжя Галаганів один за одним помирають 3 дитини. Після цього чоловік стає дуже забобонним та розставляє на території своїх володінь обереги. Можливо, це і вберегло наймолодших двох дітей Галаганів, але не Павла — у 1834 він раптово гине по дорозі до Санкт-Петербурга. 

Останнім представником роду Галаганів стає син Павла Григорій. Він зазнав схожої долі з батьками: його діти з дружиною Катериною теж вмирають майже одразу після народження. Як і свій батько, Григорій стає дуже забобонним. З усіх дітей подружжя виживає лише Павлусь, яким Григорій надзвичайно опікується. Важко уявити, яке горе переживає батько, коли єдиний син все ж помирає у віці 16 років. 

Відволіктися від трагедії допомагає дружина. Вона сприяє тому, аби Григорій Галаган заснував у Києві навчальний заклад. Колегію назвали на честь покійного сина Павла, а у російській пропаганді охрестили як "розсадник українства".

Про українофільські настрої Григорія Галагана свідчать його щоденники. Він засуджував царизм, недолюблював росіян та збирав козацькі артефакти. У палаці в Сокиринцях проходили зустрічі Кирило-Мефодіївського братства, яке, за деякою інформацією, фінансував саме Григорій. Серед відомих членів організації — Тарас Шевченко та Пантелеймон Куліш.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Акім Галімов розповів про історію дивовжного палацу, що знаходиться за 20 км від лінії фронту

Після смерті Григорія росіяни знайшли ці щоденники та почали знищувати пам'ять про останнього Галагана. Катерина так і не змогла народити ще одну дитину, тож на цьому рід обірвався. За СРСР у палаці зробили професійно-технічне училище, зараз тут працює аграрний ліцей. Ззовні маєток залишився у переважно первісному вигляді, однак інтер'єр повністю переробили на совковий стиль.

Новини по темі