Дорогі несезонні ягоди: чи треба купувати зараз, та що буде з цінами цього року

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Ягодовий сезон в Україні: що очікувати цього року - розповіли у "Сніданку з 1+1".

Поділитися:

Перші ягоди в українських супермаркетах за словами споживачів "у смаковій якості явно не ті". Чи варто переплачувати за недешеві ягоди? Та що буде з цінами цього року? 

Поки в Україні сезон ягід ще не розпочався, в супермаркетах вже побільшало імпортної продукції. Ягоди везуть з Туреччини, Іспанії, Єгипту та інших країн. Пані Ольга вже спробувала лохину, що таки виявилася дуже смачна і ароматна. Жінка каже, що імпортні ягоди купує не часто, бо коштують дорого, а на смак можуть бути не дуже. Чекає сезону ягід і Кирило, який каже, що хоч ягоди і виглядають смачними, усі корисні речовини є у інших фруктах та овочах, тож переплачувати сенсу не бачить.

Економісти кажуть, що імпорт ягід в Україну тільки розпочався, наразі ціни на лохину стартують від 100 грн за 125 г. За кілограм полуниці доведеться викласти не менше 300 грн. Цього року вартість продукції може зрости через логістичні витрати на транспортування та імпортні мита, позначиться на вартості ягід і коливання курсу валют. Проте вже за місяць-півтора на ринку з'явиться українська ягода, для її ціни визначальною стане погода у квітні та травні - каже голова Української асоціації аграрного експорту Дмитро Крошка:

"Якщо погода дозволить, сьогодні отримати урожай саме з відкритого рунту, то ціна на ягоду дуже сильно провалиться, і причому дуже стрімко. Поки що не очікується якихось таких проблем, які спонукають до дефіциту цієї продукції на українському ринку".

За словами експерта, цього року української ягоди стане більше. Поки не квапить йти за ягодами і нутриціологиня Аліса Бондар. Вона каже, аби отримати вітаміни та інші корисні речовини, переплачувати за імпортні ягоди не варт, адже вони дорогі, їх не з'їсти стільки, скільки треба:

"Це, наприклад, пів стакану чи стакан в день свіжих ягід, тоді вони будуть мати позитивний вплив на організм. А ті, що зараз продаються - це більше як прикраса для столу".

За словами експертки, нерідко ягоди транспортують ще недозрілими, тож у них менше корисних речовин, ніж у тих, які дозрівають під сонцем. Тож, простіше замінити ягоди більш доступними продуктами:

"Зараз в міжсезоння краще споживати те, що люди собі зберегли в морозильниках, як заморожені ягоди, до прикладу. Підходять сезонні фрукти та овочі, які у нас зараз є - це капуста, буряк, яблука, груші. Також до раціону можна додати цитрусові. Вони підтримують організм після зими".

Більше цікавого та корисного дивіться у будні в "Сніданку з 1+1" з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі