Мобілізація ув'язнених: кого держава залучатиме до лав ЗСУ

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Мобілізація ув'язнених: подробиці нового законопроєкту
Freepik

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про добровільну мобілізацію засуджених.

Поділитися:

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про добровільну мобілізацію засуджених. За новим законом, ув'язнені за власним бажанням можуть долучитися до Сил оборони України, але тільки якщо отримають умовно дострокове звільнення за рішенням суду. Про це розповіли у "Сніданку з 1+1", що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

Мобілізуватися можуть ув'язнені, у яких до закінчення терміну позбавлення волі понад 3 роки, навіть якщо засуджений відбуває покарання за одне умисне вбивство. 

Не можуть бути мобілізовані ув'язнені за злочини:

  • Проти основ національної безпеки України
  • За умисне вбивство двох або більше осіб, або поєднане зі зґвалтуванням
  • За сексуальне насильство
  • Ті. хто посягав на життя правоохоронців
  • Ті, хто вчинив особливо тяжкі корупційні порушення
  • Ті, хто займав державні посади

Ув'язнені, які хочуть мобілізуватися, мають подати заяву до установи, де вони проходять покарання, пройти медогляд у в'язниці, а потім ВЛК у ТЦК., де формуватимуться окремі військові частини з колишніх в'язнів. У разі задовільного фізичного та психологічного стану людини суд має розглянути рішення, чи надавати такому злочинцю дострокове звільнення для проходження військової служби. Та як саме проходитиме служба мобілізованих ув'язнених, таких добровольців? Повідомляється, що Національна гвардія буде доставляти цих чоловіків до ТЦК, а наглядати за ними буде командир частини. Такі окремі підрозділи здебільшого будуть займатися будівництвом захисних споруд на фронті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі