Мобілізація в Україні: нові правила проходження ВЛК

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Зміни у військово-лікарській експертизі: відмінності в нових правилах
telegram/zelenskyy_officia

Які категорії придатності до військової служби ввели у новому законопроєкті.

Поділитися:

З 4 травня вступили в дію норми, які змінюють положення про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах. Нові правила скасували статус "обмежено придатний", а це означає, що всі військовозобов'язані повинні самостійно пройти повторне обстеження протягом дев'яти місяців. Замість статусу "обмежено придатний" тепер буде лише дві категорії: "придатний" та "непридатний". Це стосується всіх категорій військовозобов'язаних, як чоловіків, так і жінок. Придатні поділяються на "повністю придатних" або "придатних до служби у певних військових частинах".

У нових правилах визначення придатності до військової служби є 86 груп, у яких понад 70 пунктів передбачають статус "непридатний". Туди входить близько 5,000 діагнозів. У кожній групі можуть бути як "повністю придатні", так і "повністю непридатні", залежно від ступеня порушення функцій. Наприклад, якщо у людини була виразка в анамнезі, але залишився тільки рубець, вона вважається придатною. Але якщо виразка була ускладнена операцією з видаленням значної частини шлунку, така людина вважається непридатною.

Крім того, люди з ампутаціями на будь-якому рівні, за винятком ампутацій кисті, стопи і пальців, також вважаються непридатними, як і люди з відсутністю ока або сліпотою на одне око. У разі наявності у людини психічних захворювань, які неможливо діагностувати за допомогою апаратури, є спеціалісти, які можуть встановити такі діагнози. Оскаржити рішення ВЛК може будь-яка людина, яка з ним не погоджується. Для цього необхідно звернутися до ВЛК вищого рівня. Якщо і на цьому шляху вона не знаходить розуміння, особа може звернутися до суду.

Експертка правозахисного центру для військовослужбовців ГО "Принцип" та військова юристка Анастасія Володенкова у ефірі ТСН пояснила деталі нового законопроєкту:

"Тут дуже важливо розуміти, що раніше фактично ВЛК могла індивідуально оцінювати показники стану здоров'я військовослужбовця чи військовозобов'язаного. Тобто, ми впечаємо в цьому доволі позитивну зміну, тому що вона значно знижує корупційну складову. Фактично, в нас буде залишатися можливість чітко переглянути по наказу, який діагноз підпадає під яку графу і не буде індивідуальної оцінки".

Юристка додає. що до цих змін лікар міг індивідуально вирішити, чи буде військовослужбовець повністю придатний, обмежено придатний чи непридатний до служби. Наприклад, якщо була серцева недостатність, але функції здоров'я були помірно порушені, це могла бути придатність або обмежена придатність на розсуд колегії ВЛК. Зараз даним наказом чітко регулюється, що при помірному порушенні функції організму, буде непридатність до проходження служби або придатність до служби в тилових частинах. 

А досить важливою проблемою називає те, що фактично ті військовослужбовці, які втрачали кінцівки, могли бути визнані обмежено придатними. Після впровадження цих змін за умови будь-якої ампутації ставитиметься однозначна непридатність до проходження служби. При цьому, залишається можливість за власним бажанням такого військовослужбовця продовжувати службу, але вже на визначених переліком з наказу Міністерства оборони України або інших силових відомств позиціях.

"Ми активно відстоювали позицію, що в нас має бути визначена проміжна категорія. Повністю прибирати статус обмеженої придатності в наших умовах було б не дуже доцільно, і ми хотіли б якось збалансувати цю оновлену систему. Саме тому залишається така проміжна ступінь, як придатність до служби в тилових частинах вищих військових навчальних закладах. Ми мали побоювання, що людина, яка має якісь помірні порушення функції організму, фактично може бути визнана придатною до служби в будь-якому роді військ. Тому, ми активно відстоювали цю позицію, залучалися до цієї роботи і вважаємо, що дуже важливо все-таки було залишити таку проміжну позицію, як придатність до служби в певних тилових частинах, а не просто придатність та непридатність".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі