Чи потрібно демонтовувати Батьківщину-Мати та Арку Свободи українського народу: відповідь експерта

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

У "Сніданку з 1+1" розібралися, яке значення мають музей Булгакова, Батьківщина-Мати та Свободи українського народу.

Поділитися:

Музей Булгакова, Батьківщина Мати та арка Свободи українського народу — три об'єкти в Києві, навколо яких несуться дискусії. Знести й забути? Чи зберегти, але переосмислити? Про ціннісність цих пам'яток розпитали голову Українського інституту національної пам'яті Антона Дробовича у "Сніданку з 1+1".

Чи потрібно демонтувати Арку Свободи українського народу

Цей об'єкт досі часто продовжують називати Аркою дружби народів. Щоб зрозуміти сенс цієї експозиції, Антон Дробович приводить аналогію: Гітлер захоплює Австрію, а потім гітлерівці ставлять десь у Відні арку Возз'єднання німецького та австрійського народів. Чи не здається це парадоксальним? 

Тут же стоїть скульптурна група з граніту — Переяславська рада. Зараз її, трохи прикрили, однак це той самий символ єдності російського і нашого народів у їх збоченому світогляді.

"Цей сенс не просто фейковий, він небезпечний. Він реально загрожує національній безпеці", — зазначає експерт.

Доля музею Булгакова

Михайло Булгаков — це російський письменник, який мав антиукраїнську позицію і просував наратив про поганих борців за незалежність у своїх роботах. Згідно з українським законодавством, така постать не може прославлятися в публічному просторі. Однак це не означає, що музей потрібно закрити, пояснює Дробович:

"Це може бути єдиний музей у світі, який розкаже правду про Булгакова. Чи був він імперцем, українофобом, чи був він побутовим антисемітом, чи ні. Але пам'ятник має бути переставлений".

Експерт також пропонує змінити назву установи на, наприклад, "Музей родини Булгакових", або там "Музей будинок номер 13".

Значення Батьківщина-мати 

Ще один дискусійний об'єкт — монументальна скульптура "Батьківщина-Мати". Вона зображує народ, який переміг нацизм, а українців у Другій світовій загинуло 8 мільйонів. Водночас у росіян є своя Батьківщина Мати. Відповідно, якщо це в Києві, то має позначати лише українців. Кроки до цього вже були зроблені: минулого року радянський герб на щиті замінили на український.  

Чи будуть демонтовувати ці об'єкти, наразі невідомо. Антон Дробович закликає до дискусії та переосмисленні того, що ці пам'ятки символізують, та як ми сприймаємо це у контексті сучасної історії.

Батьківщина-Мати

Фото: Unsplash

Дивіться «Сніданок з 1+1» щодня по будням з 6:30 до 09:30 на телеканалі “1+1 Україна”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі