Чи зростуть тарифи на світло через обстріли енергосистеми

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Чи зростуть тарифи на світло через обстріли енергосистеми
Getty images

Скільки часу та грошей необхідно для відновлення енергосистеми після останнього обстрілу.

Поділитися:

Невдовзі ворог повернувся до тактики обстрілів енерго обʼєктів України. Після останнього обстрілу введені аварійні відключення світла на Харківщині і Одещині. Голова управління Укренерго Володимир Кудрицький повідомляє, що процес відновлення енергозабезпечення триває:

«Все ще досить важко гарантувати якісь конкретні терміни. Ми говоримо про орієнтовно період 7-10 днів, можливо, до двох тижнів, коли енергетики зможуть відновити в повному обсязі нормальне енергопостачання міста. Це, звичайно, при умові, якщо не буде нових масштабних руйнувань».

Детальніше ситуацію з енергосистемою пояснив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко у ефірі ТСН:

«Система в цілому працює стабільно. Той ефект, на який розраховували в росії, що у нас буде каскадна аварія, не стався. А вказаний паном Кудрицьким термін являє собою час для повноцінного відновлення світла, аби воно було не за графіком відключень, а вже функціонувало в звичайному режимі. Проблема є в іншому, а саме - недостатня енергопотужність, яку відновлювати доведеться доволі довго».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як дотримуватись норм Міжнародного Гуманітарного Права, коли ворог вчиняє інакше

За словами експерта, атака планувалась ворогом більше 2 місяців. Велась розвідка по певним цілям і було детально розроблено механізм здійснення атаки, аби зруйнувати енергосистему до критичного стану. Не дивлячись на значні пошкодження як розподільчих систем, так і генерації електроенергії, план ворога не реалізувався у тих масштабах, як задумувався. За оптимістичним прогнозом, відновлення втрачених внаслідок атаки генераційних потужностей відбуватиметься протягом найближчих двох років. 

Міністр енергетики Ігор Галущенко заявив, що не виключає того, що можуть зрости тарифи на електроенергію. Наразі дане рішення не приймалось, та, чи корисним може бути подібний сценарій - коментує експерт:

«Буду відвертий: я великий противник підвищення тарифів на електрику для населення бездумно і без розрахунків. Нам не треба просто підвищувати тарифи, це не має жодного сенсу. На жаль, ринок електроенергії в цілому зараз потерпає від тих помилок і втручань, які адміністративних шляхом були зроблені і в результаті у нас наростає величезна фінансова криза, яка не повʼязана з тарифами для населення. Нам необхідна більш комплексна робота, яку саме Міністерство енергетики і повинно виконувати. Треба реформувати ринок і вести переговори з міжнародними партнерами по додатковому фінансуванню нашої енергетики і не робити простих кроків. Підвищені тарифи врятують нас на короткий термін, але нам потрібно зважене і продумане рішення по цьому питанню».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Економіка України: як зміниться курс долара та які нові податки введуть

Новини по темі